Het Gordijn

HET GORDIJN VAN MOGELIJKHEDEN

 

De academie van bouwkunst in Arnhem heeft de laatste jaren nooit kunnen genieten van een eigen vaste plek voor haar leerlingen. Aan de Utrechtsestraat boven en naastliggend aan Artez is een locatie beschikbaar die zich uitmuntend leent als de nieuwe locatie voor de academie van bouwkunst.

 

De locatie aan de Utrechtsestraat is zeer gesloten aan de beide zijden en bood geen mogelijkheid om passanten een glimp op te vangen van Meinderswijk waar je mooi op neerkijkt vanuit de hoogte. De eerste ingeving was dat de blokken als een gordijn werkte die alleen nog maar een opening nodig had . Door op onze locatie met die ingeving is er begonnen om de gevels als een gordijn te laten werken.

 

Als basismateriaal is beton gebruikt om als ware een contradictie te leggen tussen een echt gordijn dat licht is tegenover het zwaar ogende beton. Om het beton echt als enige schil toe te passen is er voor glasschuimbeton gekozen. Dit type beton isoleert bij een bepaalde dikte en slaat ook warmte op waardoor je geen isolatie hoeft toe te passen en er een solide wand van kan maken. Om de verfijning te zoeken is er gezocht in de bouwmethodiek. Om zulke hoge wanden te realiseren is er gekozen om de wanden ter plekke te storen. Om de grote entree’s & andere openingen te verbijzonderen is er voor gekozen om bij de gewenste plekken waar openingen komen zandhopen te maken voor er beton gestort wordt. Hierdoor krijg je een opening gebaseerd op een gordijn als je de bekisting verwijderd na het storten. De bekisting aan de wegzijde heeft hierbij ook al een bepaalde profilering die de gevel een golvende beweging moet geven, net als een gordijn.

 

Door relatie te leggen met de horizontaliteit die er in de naastliggende blokken zit en de hiërarchie daarvan is er gezocht om verbinding te leggen tussen de bestaande context. En om de hoogte van de blokken op te vangen is er gekozen om de kroon een setback te geven waardoor het verschil wordt opgevangen. Deze gevel met meerdere openingen kan je ook zien als de sierrand wat je boven een gordijn zien.

 

De achtergevel is gebaseerd op de helling die zich in het groen voortzet. Verdiepingen lopen vertrapt op waar groen overheen hangt. De wanden zijn als de voorgevel vormgegeven alleen zijn ze hier zo ver mogelijk geopend zodat je van binnen kan genieten van het uitzicht op Meinderswijk. Op de verdieping is er zelfs een glazen kap gezet waarbij je als student geïnspireerd kan worden van het uitzicht tijdens het werk.

Project gallery